måndag 29 juni 2009

Utmaning 180 - 29 juni Skriv om att härma.

"Härmapa, härmapa". De elaka orden trängde djupt in i flickhjärtat. Hon ville ju bara vara som de andra och hade lyckats tjata till sig ett exakt likadant hårband som Stina.

Vid vilken ålder inträder åsikten att härma är fult? När ett litet barn ska lära sig någon ny färdighet är det ju genom att härma andra som vi anser att barnet utvecklas. "Men kan du inte sitta still!" "Titta på Pia så fint hon sitter vid bordet", då är det helt ok att ta efter.

När det är dags att lämna in en examensuppgift måste den vara unik. Att kopiera någon annans verk anses som fusk. Det gäller även senare i livet t.ex. anses det som plagiat om man tillverkar en vara med enbart en liten variation i utförandet. Att kopiera böcker, filmer och musik utan att den som utfört arbetet får någon ersättning är inte heller tillåtet.

Men man kan även kopiera text och bilder med avsikt att sprida information men då måste upphovsmannen/kvinnan medge detta. En författare vill ju gärna att boken man lagt ner mycket möda på att "tillverka" ska spridas till så många som möjligt.

Att härma människor anses som ohyfsat, om man inte kallar det för att imitera. Då kan det roa och locka till skratt. Men alla uppskattar inte att utsättas för en negativ uppmärksamhet. Men att härma ett gott beteende kan främja utvecklingen mot ett mänskligare samhälle. Tänk på aporna!

1 kommentar:

  1. Vilken bra text du har fått fram både det positiva och negativa. Jag fastnade för "Vid vilken ålder inträder åsikten att härma är fult?"
    Oj, nu härmade jag dig, förlåt.

    SvaraRadera