lördag 13 juni 2009

Utmaning 164 - 13 juni Skriv om att ha rätt

Alla trivdes så bra på jobbet. Det var ett helt nytt koncept där allt skulle ske via webben. Lina tyckte att det var så spännade med en helt ny satsning. IT-branchen var ett okänt område för henne.

På kontoret samlades både kostymnissar och oklippta jeanspojkar. Alla fick varsin bärbar dator, Laptop kalldes de visst. Kontorslandskapet bestod av tomma, eller de skulle i alla fall vara tomma, skrivbord där man kunde slå sig ner. Sin laptop kunde man förvara i en liten hurts på hjul. Det kändes nytt och fräscht tyckte Lina som tidigare alltid haft för många pärmar att fylla med papper. Nu kunde hon även jobba hemifrån eller ute på stan. Var och när hon ville.

Arbetskamraterna varierade beroende på vad som var aktuellt för stunden. Nytänkande var ett ledord. Kontoret blev strax för litet trots flexibiliteten men i samband med det internationella engagemanget växte gruppen. Lina tog med sin laptop och for till London då och då. Träffade en lärarkonsult som skulle ta hand om utbildningskonceptet. Besökte ett antal kundtjänstcentraler för att välja ut den bästa som skulle få äran att utbilda deras första kundfront. Hon njöt av den internationella miljön. Kontoret i London blev stort och sedan kom nya filialer i Köpenhamn och Helsingfors.

Det fanns nu några annonsörer på deras fina hemsida men fortfarande pågick utveckling. Men vad sålde de egentligen? Lina fick aldrig något riktigt grepp om det. Hon var dock stolt över sitt arbete att, med hjälp av lokala ansvarspersoner, se till att kundtjänsten var av yppersta klass. Det blev mycket resande både för henne själv och kollegorna på huvudkontoret. För mycket började hon tycka. Personalfesterna var alltför storslagna. Även om hon satt i ledningsgruppen saknade hon ekonomiska resultat. När sedan ledningsgruppen minskade hamnade hon utanför. Hon fick fullt upp med utökningen i Italien. Reglerad arbetstid var det inte tal om. Hon blev bjuden på middagar som hon undrade vem som skulle betala. Hon deltog i utvärdering av service men aldrig de ekonomiska villkoren. På hemmakontoret blev ledningsgruppen alltmer osynlig och en ny chef tillsattes.

Inom en månad var bolaget avvecklat och alla fick söka nya, mindre spektakulära sysselsättningar. Trots allt var Lina nöjd över den erfarenhet hon fått och kunde gå vidare med större självförtroende.

2 kommentarer:

  1. Tack för din kommentar! =)

    Ja, det är svårt. kan även förstå dig, att det måste varit jobbigt att vara så blyg också. Man skulle varit "lagom", men det tror jag inte att det finns någon som är.

    Fin text du har skrivit =)

    kram!

    SvaraRadera
  2. "Men vad sålde de egentligen?" skriver du; "Lina fick aldrig något riktigt grepp om det". Texten käns både mystisk och tankeväckande. Tack för den!/Sofie

    SvaraRadera