onsdag 23 december 2009

Utmaning 357 - 23 december Skriv om en satsning.

Kan inte låta bli att beröra satsningen som verkar vara på allas läppar, stå i alla tidningar och refereras till i flera TV-kanaler och stötas och blötas i soffprogram. Ja, ni vet SAAB- affären, Världshändelsen känd i hela Sverige.

En satsning som gick fel. Den svenska bilen som blev amerikansk skulle den nu bli svensk igen eller kinesisk, kanske holländsk? Ingen vet. Nu gäller satsningen på de som mister sina jobb, för alla i hela kedjan. Vem ska nu satsa på våra småstäder med fokus på storindustri? Inte ens utlokalisering av statliga verk är någon lönande satsning. Det svenska skyddsnätet har fått stora maskor som många ramlar igenom.

Det känns som att det är dags för oss att återgå till ett mera basnära förhållningssätt. Den individuella uppfinnarandan och närproducerat i mindre skala kan få en renässans. Jag älskade dock min första bil som var en SAAB.

2 kommentarer:

  1. Mot storkapitalet är vi alla små. Sen spelar det ingen roll var vi bor. "Arbetsköpare" är ett bra ord, som börjar få tillbaka sin gamla goda betydelse.

    SvaraRadera
  2. Ja det här är inte lätt alls. 3500 Saab-anställda plus en hel drös underleverantörer drabbas hårt. Men samtidigt vet jag faktiskt människor som har "kommit loss" och hittat nya vägar att vandra, utvecklats och fått framgång i nya yrken. Jag tror inte att staten ska gå in och försöka lösa dåliga affärer. I slutänden måste ett företag som inte håller ekonomiskt gå i putten och så finns det naturligtvis amerikanska intressen i att företaget gör så också. Hemskt för dem som drabbas i första läget. Men kanske ger det också möjligheter till utveckling, hos några av dem alla i alla fall! Värst är väl att våra försäkringssystem har blivit så grovmaskiga att många faller igenom. Ja ja, jag skänker en tanke åt alla dem som nu förlorat sina arbeten. En tänkvärd text du har skrivit. God Jul/Cissi

    SvaraRadera