onsdag 14 oktober 2009

Skrivpuff 287- 14 oktober Att slå av på takten

Våren ger startskottet till en intensivt period av tillväxt. Både i naturen men också i människors sinnen. Livet börjar på nytt och måste förberedas för att blomma ut i sommarens hetta. Ungdomar ska finna sitt livs kärlek. Djuren ska föda upp sin kull för att säkra artens fortlevnad.

Sommaren ska ge så många nya intryck, vyer och långresor som möjligt även om man också talar om vila och att ladda batterierna. Solceller är ännu inte någon del av människokroppen även om många anser att det är en förutsättning för överlevnad. I vissa länder är snarare solen en källa till torka, matbrist och död.

Höstens kyliga doft och vackra färger ger sinnesro. Trädens grenar suger åt sig bladens gröna energi som transporteras in till det skyddande lagerutrymmet långt innanför barken. När svamp, kottar och insekter har tagit slut får skogens invånare slå av på tempot för att spara energi. I husen tänder människor levande ljus och lyktor. Takten dämpas både i rörelser och röster.

Vinterns duntäcke lägger sig till ro över alla som nu ägnar sig åt lugnare sysselsättningar.

6 kommentarer:

  1. Bra att spara energi - jag hörde om Floridas träsk, att alligatorernas hjärtan på vintern slår ett slag i minuten, för att spara energi. De rör sig knappt, ligger helt still. Sägs det iaf. Skön text.

    SvaraRadera
  2. Det är ju det som är så skönt med hösten - att det är OK att dra ner på takten. Jag gillar din ironiska kommentar att solceller faktiskt inte är någon del av människokroppen. Fram för fler blekfisar ;)

    SvaraRadera
  3. Blekfiseri kan man ägna sig åt i alltför heta klimat där solen betraktas som en farlig sak, stanna inne och läsa en god bok men ACn på. Dessvärre drivs ACn ännu inte av solenergin....Men den goda boken är densamma som på Svensk höst. Lika lockande. Vilan och sinnesron är avklarad i och med att den alltför heta sommaren passerats och Ramadan med den inre friden och märkbart lugnare tempo överallt. Nu är det höst, tid för sköna utekvällar och snart kommer vintern och den är allra bäst för då är värmen och kylan i balans med människokroppen här i civilisationens vagga - irak.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Jag sitter i mörkret och skriver, det blev fel. Jag menar såklart

    otroligt fint berättat

    SvaraRadera